9 Haziran 2013 Pazar

Rüyada Kaya Görmek

isim: Murat BAKIR
rüyadaki nesne: kaya

kısaca görünen rüya:
Yere yüz üstü uzanan babamın sırtında yeşil iri kaya varmış. Halamda babamın sırtına masaj yapıyordu, çünkü sırtı ağrıyormuş. teşekkür ederim...

Rüyanızın tabiri: 
İbni şirin (rahmetullahi aleyh)’ in tabiri: Rüyada yere düşmüş kaya­lar görmek ölüme delalettir. Zira onlar diri ve teşbih eden dağlardan düş­müşlerdir. Kayalar görmek kalbi kararmış gafil ve cahil kimselere de dela­let eder. Nitekim Allah Teala kâfirlerin kalbini kayalara benzetmiştir. Rü­yada bir taş sahiplendiğini ya da taş satın aldığını gören kimse, taş gibi bir kimseye karşı üstün gelir. Ya da şüphe üzerine bir kadınla evlenir.
Kayaya dönüştüğünü gören kimsenin kalbi katılaşır. Rabbine asi olur ve dini fesada uğrar. Rüya sahibi hasta ise hayatı biter vefatı çabuk olur. Böyle olmazsa kişi felç olur ve hareketsiz kalır. Gökyüzünden yere kayala­rın bir âlim ya da camilerin üstüne düştüğünü görmek katı kalpli valiye veya sultan tarafından o yerde görevlendirilmiş tahsildara delalet eder. Ancak insanlar bir savaş bekliyorsa bu rüya o yerde meydana gelecek şid­dete ve musibete delalet eder. Kayalar parçalanıp her parçanın evlere ve mekânlara girdiği görülürse, her parçanın girdiği eve bela inmesine ve ayrı­lıklara delalet eder. Şayet insanlar kuraklıkta iseler devamından sakınırlar ve bu kuraklığın akıbetinden korkarlar.
Rüyada kayalar görmek büyüklüğü, şiddeti ve haline göre zorluğa de­lalet eder. Kayanın düştüğü yer yemek yenilen ya da harman yapılan yerse bu tevil daha kuvvetli olur. Gökyüzünden yere büyük taşlar atıldığını gör­mek, o yer ehline inecek azaba delalet eder. Zira Allah Teala fil ordusunu kuşların attığı taşlarla helak etmiştir. Eğer böyle değilse bu durumda ve­baya, çekişmeye, doluya, fırtınaya, sel baskınına veya yer batmasına ve rüyadaki çokluğa ve gerçekteki alametlere göre bunun benzeri şeylere de­lalet eder.
Nablusi (rahmetullahi aleyh)’in tabiri: Rüyada kaya görmek sabırlı kadınlara, kararlılığa, sebata ve uzun ömre, bazen unutmaya delalet eder. Nitekim ayeti kerimede ” (uşağı ): gördün mü kayaya sığındığımız vakit balığı unuttum, dedi.” buyrulmuştur.
Rüyada kaya cefaya ve günaha, bazen insanlardan bu isimle adlandı­rılan kişiye delalet eder. Kaya makama delalet ettiği vakit uzun süreye delalettir. Hanıma delalet ettiği vakit sabırlı ve kanaatkar hanımdır. Bazen kaya putlar gibi kendisinden yapılan şeylere, dağların yanındaki kayalar katı kalpli mevki sahibi adama delalet eder. Bir kayayı deldiğini görmek, bir işi araştırdığına ve deldiği miktarca o işte bilgi edinmesine delalet eder. Dağ sultana delalet ettiğinde yanındaki kayalar etrafındaki kişilerdir. Ağaçlarda sultanın komutanlarıdır kayalar katı kalpli, gaflet ehli cahil kişi­lere delalet eder.